Page 27 - Gushpanka342
P. 27
קרוטנואידים ,ויטמין Kולוטאין (המסייע הפירות עגולים ושחורים בהבשלה. גושפינוק
לשמירה על בריאות העיניים ,בריאות הלב וכלי הפרסיון נפוץ מאוד בחורשות במערב גוש
הדם ומפחית סיכון לסרטן) ,ויטמין ,Eבטא- עציון (אולי גם במזרח ,לא בדקתי) .מראהו כשל משנכנס אדר
שיח קטן ולרוב הוא נצמד לעצים ושיחים גדולים מרבין בפרסיון
קרוטן ,פוליפנולים ושלל נוגדי חמצון. יותר .העלים דומים לנענע .בקיץ הוא משיר
בימים אלה הפרסיון מניב עלים רכים אותם את עליו ונותר ערום ובלתי נראה ,ובחורף הוא שרי אייזן
ניתן לאכול טריים בסלט .יש המשלבים אותו מחדש את צמיחתו ומצמיח עלים וענפים חדשים.
במאפים או מבשלים אותו בשמן זית .בכל מקרה, הגבעולים מרובעים .כדי להיות בטוחים השוו בגיליון הקודם נפרדנו מאלינור רחמים,
העלים מוסיפים המון בריאות וטעם מעניין עם התמונה ,מוללו את העלים והריחו :יש ריח המאסטר-שפית שליוותה אותנו במשך חמש (!)
פטרייה או אגוז? זכיתם בצמח מאכל ותבלין שנים עם מתכונים נהדרים .בגיליון זה ובגיליונות
לסנדוויץ׳ ,סלט או תבשיל. הבאים נארח את שרי אייזן ,מומחית לליקוט.
מסקרן. הטבע סביבנו כל כך שמח ושופע ,שזה זמן מצוין
שרי אייזן ,חברת מצפן ירוק ,מנחה קטפו רק את העלים והשאירו את הגבעולים
סיורי ליקוט ,סדנאות צמחי מרפא להתחיל ללחך עשבים .בואו נתחיל.
ורוקחות טבעית; יזמת חברתית שאנחנו ממילא לא אוכלים. הליקוט הוא קסום ,אבל יש כמה כללי אצבע
הפרסיון עמיד בפני חומציות ועל כך תעיד
שמאמינה שהארץ טובה מאוד מאוד הימצאותו בחורשות אורנים נטועות .הצמח שכדאי להקפיד עליהם:
והגיע הזמן לגלות אותה. מצטיין במיוחד ברמות גבוהות של ויטמין ,C יש לקטוף עם מספריים או מזמרה כדי לא
סלט אבוקדו ועלי פרסיון לפגוע בצמח אלא להפך ,לעודד צמיחה.
יש לגזום מעט מכל צמח כדי שהוא לא יפגע.
רכיבים: השתמשו בכל החושים שלכם לזיהוי הצמח.
אם לא מכירים ולא בטוחים – לא מלקטים
אבוקדו בשל חתוך לקוביות
כוס עלי פרסיון ובטח לא אוכלים!
יצאתם החוצה לבר? הרווחתם אוויר נקי
שמן זית ,חצי לימון סחוט ,קורט מלח ושקט נפשי ,ובמדור זה תגלו שגם הרווחתם
ארוחות חינם .הפעם נכיר מעדן חינמי שגדל בכל
מקום סביבנו ויכול להחליף את הבזיליקום .קבלו
אותו :הפרסיון.
אופן ההכנה:
להשרות את עלי הפרסיון בקערה עם מלח או חומץ ל 3-דקות .להוציא ולייבש. .1
בינתיים לחתוך את האבוקדו לקוביות ולטפטף עליו מיץ לימון. .2
לקצוץ ולהוסיף את עלי הפרסיון הנקיים. .3
להוסיף מלח ולזלף שמן זית. .4
ניתן להוסיף צנוברים לחיזוק טעם היער. .5
לערבב קלות ולהגיש צונן. .6
איך מזהים?
שיח מטפס ,כמעט קירח .גדל בצמוד לעצים
ושיחים גדולים יותר.
הענפים מעוצים (כלומר עם קליפה) .העלים
גדלים אחד מול השני ושפת העלה משוננת.
הפריחה הלבנה מתחילה באמצע החורף
(בסביבות ינואר) .הפרחים ערוכים בזוגות
ומזכירים את לוע הארי הלבן ,שנראה כמו פה
פעור ,כשהשפה התחתונה מחולקת לשלוש.
גּושפנקה 27 גיליון | 342#ה׳ באדר ב׳ תשפ״ד | 15.3.2024