Page 27 - Gushpanka342
P. 27

‫קרוטנואידים‪ ,‬ויטמין ‪ K‬ולוטאין (המסייע‬                   ‫הפירות עגולים ושחורים בהבשלה‪.‬‬                               ‫גושפינוק‬
‫לשמירה על בריאות העיניים‪ ,‬בריאות הלב וכלי‬      ‫הפרסיון נפוץ מאוד בחורשות במערב גוש‬
‫הדם ומפחית סיכון לסרטן)‪ ,‬ויטמין ‪ ,E‬בטא‪-‬‬        ‫עציון (אולי גם במזרח‪ ,‬לא בדקתי)‪ .‬מראהו כשל‬         ‫משנכנס אדר‬
                                               ‫שיח קטן ולרוב הוא נצמד לעצים ושיחים גדולים‬       ‫מרבין בפרסיון‬
          ‫קרוטן‪ ,‬פוליפנולים ושלל נוגדי חמצון‪.‬‬  ‫יותר‪ .‬העלים דומים לנענע‪ .‬בקיץ הוא משיר‬
‫בימים אלה הפרסיון מניב עלים רכים אותם‬          ‫את עליו ונותר ערום ובלתי נראה‪ ,‬ובחורף הוא‬                                       ‫שרי אייזן‬
‫ניתן לאכול טריים בסלט‪ .‬יש המשלבים אותו‬         ‫מחדש את צמיחתו ומצמיח עלים וענפים חדשים‪.‬‬
‫במאפים או מבשלים אותו בשמן זית‪ .‬בכל מקרה‪,‬‬      ‫הגבעולים מרובעים‪ .‬כדי להיות בטוחים השוו‬          ‫בגיליון הקודם נפרדנו מאלינור רחמים‪,‬‬
‫העלים מוסיפים המון בריאות וטעם מעניין‬          ‫עם התמונה‪ ,‬מוללו את העלים והריחו‪ :‬יש ריח‬         ‫המאסטר‪-‬שפית שליוותה אותנו במשך חמש (!)‬
                                               ‫פטרייה או אגוז? זכיתם בצמח מאכל ותבלין‬           ‫שנים עם מתכונים נהדרים‪ .‬בגיליון זה ובגיליונות‬
                     ‫לסנדוויץ׳‪ ,‬סלט או תבשיל‪.‬‬                                                   ‫הבאים נארח את שרי אייזן‪ ,‬מומחית לליקוט‪.‬‬
                                                                                        ‫מסקרן‪.‬‬  ‫הטבע סביבנו כל כך שמח ושופע‪ ,‬שזה זמן מצוין‬
    ‫שרי אייזן‪ ,‬חברת מצפן ירוק‪ ,‬מנחה‬            ‫קטפו רק את העלים והשאירו את הגבעולים‬
      ‫סיורי ליקוט‪ ,‬סדנאות צמחי מרפא‬                                                                         ‫להתחיל ללחך עשבים‪ .‬בואו נתחיל‪.‬‬
       ‫ורוקחות טבעית; יזמת חברתית‬                                  ‫שאנחנו ממילא לא אוכלים‪.‬‬      ‫הליקוט הוא קסום‪ ,‬אבל יש כמה כללי אצבע‬
                                               ‫הפרסיון עמיד בפני חומציות ועל כך תעיד‬
   ‫שמאמינה שהארץ טובה מאוד מאוד‬                ‫הימצאותו בחורשות אורנים נטועות‪ .‬הצמח‬                                     ‫שכדאי להקפיד עליהם‪:‬‬
               ‫והגיע הזמן לגלות אותה‪.‬‬          ‫מצטיין במיוחד ברמות גבוהות של ויטמין ‪,C‬‬          ‫	 יש לקטוף עם מספריים או מזמרה כדי לא‬

             ‫סלט אבוקדו ועלי פרסיון‬                                                                  ‫לפגוע בצמח אלא להפך‪ ,‬לעודד צמיחה‪.‬‬
                                                                                                ‫	 יש לגזום מעט מכל צמח כדי שהוא לא יפגע‪.‬‬
                                                                   ‫רכיבים‪:‬‬                      ‫	 השתמשו בכל החושים שלכם לזיהוי הצמח‪.‬‬
                                                                                                ‫אם לא מכירים ולא בטוחים – לא מלקטים‬
                                                        ‫אבוקדו בשל חתוך לקוביות‬
                                                                    ‫כוס עלי פרסיון‬                                        ‫ובטח לא אוכלים!‬
                                                                                                ‫יצאתם החוצה לבר? הרווחתם אוויר נקי‬
                                               ‫שמן זית‪ ,‬חצי לימון סחוט‪ ,‬קורט מלח‬                ‫ושקט נפשי‪ ,‬ובמדור זה תגלו שגם הרווחתם‬
                                                                                                ‫ארוחות חינם‪ .‬הפעם נכיר מעדן חינמי שגדל בכל‬
                                                                                                ‫מקום סביבנו ויכול להחליף את הבזיליקום‪ .‬קבלו‬

                                                                                                                                 ‫אותו‪ :‬הפרסיון‪.‬‬

                                               ‫אופן ההכנה‪:‬‬

             ‫להשרות את עלי הפרסיון בקערה עם מלח או חומץ ל‪ 3-‬דקות‪ .‬להוציא ולייבש‪.‬‬          ‫‪.1‬‬
                             ‫בינתיים לחתוך את האבוקדו לקוביות ולטפטף עליו מיץ לימון‪.‬‬      ‫‪.2‬‬
                                                  ‫לקצוץ ולהוסיף את עלי הפרסיון הנקיים‪.‬‬    ‫‪.3‬‬
                                                               ‫להוסיף מלח ולזלף שמן זית‪.‬‬  ‫‪.4‬‬
                                                   ‫ניתן להוסיף צנוברים לחיזוק טעם היער‪.‬‬   ‫‪.5‬‬
                                                                 ‫לערבב קלות ולהגיש צונן‪.‬‬  ‫‪.6‬‬

                                                                                                                                    ‫איך מזהים?‬
                                                                                                ‫שיח מטפס‪ ,‬כמעט קירח‪ .‬גדל בצמוד לעצים‬

                                                                                                                           ‫ושיחים גדולים יותר‪.‬‬
                                                                                                ‫הענפים מעוצים (כלומר עם קליפה)‪ .‬העלים‬

                                                                                                    ‫גדלים אחד מול השני ושפת העלה משוננת‪.‬‬
                                                                                                ‫הפריחה הלבנה מתחילה באמצע החורף‬
                                                                                                ‫(בסביבות ינואר)‪ .‬הפרחים ערוכים בזוגות‬
                                                                                                ‫ומזכירים את לוע הארי הלבן‪ ,‬שנראה כמו פה‬

                                                                                                     ‫פעור‪ ,‬כשהשפה התחתונה מחולקת לשלוש‪.‬‬

‫גּושפנקה ‪27‬‬  ‫גיליון ‪ | 342#‬ה׳ באדר ב׳ תשפ״ד | ‪15.3.2024‬‬
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32